Ten przepis na blogu właściwie już jest, ale zdjęcie jakie jest przy nim... No złapałam się za głowę jak to zobaczyłam! Miałam fantazję... Zresztą, sprawdźcie sami :)
Tym razem postanowiłam zrobić lepsze zdjęcie, nie dodać kakao i ukręcić fajny krem orzechowy. Można powiedzieć, że to ciasto marchewkowe w wersji deluxe.
Składniki:
- 400 g marchewki - obranej i startej na małych oczkach,
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki oleju,
- 300 g mąki,
- łyżeczka przyprawy jak do piernika (lub cynamonu),
- 150 g cukru,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Jajka ubij z cukrem i delikatnie dolej olej. Kiedy masa jest ładnie napowietrzona dodaj mąkę wymieszaną z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Miksuj do czasu idealnego połączenia. Na sam koniec dodaj startą marchewkę i wymieszaj. Ja dodałam też rodzynki, ale możesz pominąć ten krok.
Ciasto piecz w 180 stopniach do czasu, aż patyczek po włożeniu w nie będzie całkiem suchy.
Ja zrobiłam mały błąd i dałam je do formy na tartę (takiej z sklepu Ikea) i ciasto wyszło mi trochę za niskie. W tortownicy lub keksówce będzie znacznie lepiej.
Krem z masła orzechowego
- 200 g serka typu philadelphia - ja użyłam serka z firmy Wieluń "mój ulubiony",
- 150 g cukru pudru,
- 100 g miękkiego masła,
- 4 łyżki masła orzechowego
0 komentarze