Muhammara - pasta z pieczonej papryki i orzechów

Muhammara lub bardziej swojsko pasta z papryki i orzechów. Jest prosta, jest pyszna i można ją wyjadać łyżeczką ze słoika. Ale lepiej wyjadać ją chlebkiem czy też tortillą. 

A najlepsze jest to, że jest zupełnie bezobsługowa - pieczesz, miksujesz i już możesz cieszyć się jej niezwykłym smakiem. 

Jest delikatnie dymna, od pieczonej papryki, a zarazem słodka i jeśli chcecie ostra. Dużo dają też orzechy, które przyjemnie chrupią. 


Sezon na paprykę w pełni, a ta pasta sprawdzi się nie tylko solo, ale też jako uzupełnienie deski serów, przekąsek czy nawet dip do dań z grilla (wystarczy, że dasz więcej oliwy). Uwielbiam ją bezgranicznie za jej wielowymiarowość - najpierw czujesz słodycz papryki, a na końcu delikatne pieczenie chilli.


Muhammara pasta z pieczonej papryki i orzechów blog Sezony



Składniki

/na dwa małe słoiczki/


  • 3 duże papryki czerwone, 

  • 3 ząbki czosnku, 

  • 1 papryczka chilli lub płaska łyżeczka chilli w płatkach,

  • 2 łyżki oliwy (3-4 jeśli zależy Ci na tym by pasta była bardziej jak dip),

  • 1 łyżeczka cukru (najlepiej brązowy. Może być też biały i może być też miód),

  • spora szczypta soli

  • ok. 100g orzechów - ja użyłam laskowych, ale włoskie będą nawet lepsze



Paprykę dokładnie umyj i przekrój na połowę. Usuń też gniazda nasienne. Ułóż je na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i piecz do czasu aż skórka będzie ciemna, a wręcz spalona (u mnie to było 20 minut w 250 stopniach). Ja zostawiłam ją do wystygnięcia na noc, ale możesz też od razu taką gorącą paprykę włożyć do woreczka i szczelnie zamknij na 15 minut. Ściągnij skórkę i włóż do blendera. Teraz czas na resztę składników - dodaj paprykę chilli, czosnek, cukier, sól i oliwę. 

Orzechy przed dodaniem warto uprażyć kilka minut na patelni. One także lądują w blenderze. Najpierw miksuj pulsacyjnie do czasu aż orzechy się rozdrobnią, później zmiksuj całość przez minutę. Ja lubię kiedy orzechy chrupią więc nie blenduję bardzo długo. 

Muhammarę najlepiej podawać z ciepłym chlebkiem tureckim lub pitą. Wierzch możesz jeszcze polać oliwą i posypać chilli, miętą lub orzechami


Muhammara pasta z pieczonej papryki i orzechów blog Sezony


Może spodobają Ci się inne wpisy?

0 komentarze