Zupa krem z kalafiora z chrzanem i grzankami razowymi

Zupy krem to stale popularna pozycja w moim obiadowym menu. Robi się je nie tylko szybko i bezproblemowo ale przede wszystkim są syte i treściwe w warzywa.
Do zrobienia kalafiorowej przymierzałam się długo, próbowałam, próbowałam aż udało się przygotować własną wersję, tuż przed końcem sezonu na kalafiora (chociaż właściwie w każdej porze roku nie ma większego problemu z dostaniem go w większych sklepach). Aby zupa nie była zbyt mdła dodałam odrobinę startego chrzanu i wyraziste przyprawy. Jako dodatek proponuję grzanki z pieczywa razowego – zapewnią one charakterystyczny kwaskowaty akcent i przyjemne chrupanie.



Składniki:
/około 6 porcji/

·         1 średni kalafior,
·         3 ziemniaki,
·         Mała cebula,
·         Ząbek czosnku,
·         Łyżeczka tartego chrzanu,
·         Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon, ostra papryka, curry.

Cebulę pokrój w kosteczkę, tak samo zrób z czosnkiem. Ziemniaki po obraniu pokrój na mniejsze kawałki. Kalafior podziel na mniejsze różyczki. Kiedy wszystkie składniki są już gotowe, w garnku o grubym dnie rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć najpierw cebulę i czosnek z przyprawami. Smaż do zeszklenia się cebuli, a następnie dodaj ziemniaki i różyczki kalafiora. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki by pokryły się przyprawami. Następnie zalej całość wodą, do wysokości 5 cm powyżej miejsca, gdzie warzywa będą przykryte. Następnie dodaj łyżeczkę chrzanu. Całość gotuj do całkowitej miękkości warzyw i zblenduj. Na sam koniec przypraw solą i pieprzem.


PS: jeśli chcesz pięknie podać zupę, po około 5 minutach gotowania wyciągnij pojedyncze różyczki kalafiora. Na koniec zupę możesz posypać koperkiem – będzie świeżo i zielono.

Może spodobają Ci się inne wpisy?

3 komentarze

  1. kalafior i chrzan...swietne polaczenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, uwielbiam chrzan w zupach i nie tylko :) A często kupuje chrzan krakus, ten smakuje jak domowy, nawet wiórki w nim czuć :) Pycha

    OdpowiedzUsuń