Ciasto ucierane z karmelizowanymi morelami i praliną migdałową
- 18:01:00
- By Sezony
- 2 Comments
Chyba
sama nie chcę tego przyznać ale jesień jest coraz bliżej i to czuć w powietrzu.
Bynajmniej nie jest to powód do smutku – wracają dynie, śliwki, ciepłe kakao i
kasze oraz grzyby. Każdy sezon to jakaś mała dobroć na którą się czeka przez
cały rok. Chociaż wiadomo, lepiej cieszyć się nimi w słońcu bez kurtek i
czapek. Na osłodzenie sobie tego powolnego przechodzenia w jesienny czas
proponuję Wam słodkie i niezwykle efektowne ciasto, którego zrobienie nie
zajmie więcej niż 30 minut przygotowań.
Morele
pięknie błyszczą się od miodu i masła na puszystym cieście ucieranym – myślę,
że najłatwiejszym z możliwych – by migdały przełamały miękkość swoją słodką
chrupkością w postaci praliny, do tego cynamon. Dużo cynamonu. To chyba
deserowa definicja września. Zapraszam Was na wspólne celebrowanie tego
pięknego miesiąca.
Składniki:
/ tortownica o średnicy: 25 cm /
Ciasto ucierane:
·
250 g masła,
·
360 g mąki,
·
2 łyżeczki
proszku do pieczenia,
·
4 jajka,
·
200 g cukru
Miękkie
masło utrzyj z cukrem – do czas, aż będzie puszyste a cukier się rozpuści.
Wtedy dodaj jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość
ponownie i dokładnie zmiksuj, a następnie wyłóż na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia.
Karmelizowane morele z cynamonem:
·
500 – 600 g
moreli,
·
Łyżeczka masła,
·
Łyżka cukru,
·
Łyżka miodu,
·
Łyżeczka cynamonu
Morele
umyj i przekrój na pół wyciągając pestkę. Na patelni rozgrzej masło z cynamonem
i wrzuć morele. Po chwili smażenia posyp je cukrem i miodem. Morele karmelizuj –
smaż do czasu, aż powstanie karmel otaczający owoce. Po chwili przestygnięcia ułóż
je na cieście w taki sposób, aby miejsce po pestce tworzyło zagłębienie na
wierzchu ciasta. Piecz w 180 stopniach do suchego patyczka (około 45-50 minut)
doglądając czy ciasto się nie przypala.
Migdałowa pralina:
·
90 g masła,
·
90 g cukru,
·
100 g migdałów
(ewentualnie mogą być to płatki migdałowe),
·
Łyżeczka cynamonu,
·
35 ml mleka
Najpierw
podpraż migdały na suchej patelni przez około 5-6 minut pilnując, aby nie
przypaliły się. Po tym czasie odczekaj, aż nieco ostygną i posiekaj je na
drobne kawałki. Wszystkie składniki podgrzej i doprowadź do gotowania, a następnie gotuj je przez około 4 minuty. Gotową
pralinę wylej na ciasto, a najlepiej w
zagłębienia po pestkach w morelach i piecz do czasu zarumienienia się
orzeszków.
2 komentarze
wygląda cudownie!! Musi być pyszne <3
OdpowiedzUsuńWow, ależ bosko się prezentuje :) Ślinka leci na sam widok!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/