Ciasto ucierane z karmelizowanymi morelami i praliną migdałową

Chyba sama nie chcę tego przyznać ale jesień jest coraz bliżej i to czuć w powietrzu. Bynajmniej nie jest to powód do smutku – wracają dynie, śliwki, ciepłe kakao i kasze oraz grzyby. Każdy sezon to jakaś mała dobroć na którą się czeka przez cały rok. Chociaż wiadomo, lepiej cieszyć się nimi w słońcu bez kurtek i czapek. Na osłodzenie sobie tego powolnego przechodzenia w jesienny czas proponuję Wam słodkie i niezwykle efektowne ciasto, którego zrobienie nie zajmie więcej niż 30 minut przygotowań.
Morele pięknie błyszczą się od miodu i masła na puszystym cieście ucieranym – myślę, że najłatwiejszym z możliwych – by migdały przełamały miękkość swoją słodką chrupkością w postaci praliny, do tego cynamon. Dużo cynamonu. To chyba deserowa definicja września. Zapraszam Was na wspólne celebrowanie tego pięknego miesiąca.


Składniki:
/ tortownica o średnicy: 25 cm /

Ciasto ucierane:
·         250 g masła,
·         360 g mąki,
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia,
·         4 jajka,
·         200 g cukru

Miękkie masło utrzyj z cukrem – do czas, aż będzie puszyste a cukier się rozpuści. Wtedy dodaj jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość ponownie i dokładnie zmiksuj, a następnie wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Karmelizowane morele z cynamonem:
·         500 – 600 g moreli,
·         Łyżeczka masła,
·         Łyżka cukru,
·         Łyżka miodu,
·         Łyżeczka cynamonu

Morele umyj i przekrój na pół wyciągając pestkę. Na patelni rozgrzej masło z cynamonem i wrzuć morele. Po chwili smażenia posyp je cukrem i miodem. Morele karmelizuj – smaż do czasu, aż powstanie karmel otaczający owoce. Po chwili przestygnięcia ułóż je na cieście w taki sposób, aby miejsce po pestce tworzyło zagłębienie na wierzchu ciasta. Piecz w 180 stopniach do suchego patyczka (około 45-50 minut) doglądając czy ciasto się nie przypala.

Migdałowa pralina:
·         90 g masła,
·         90 g cukru,
·         100 g migdałów (ewentualnie mogą być to płatki migdałowe),
·         Łyżeczka cynamonu,
·         35 ml mleka

Najpierw podpraż migdały na suchej patelni przez około 5-6 minut pilnując, aby nie przypaliły się. Po tym czasie odczekaj, aż nieco ostygną i posiekaj je na drobne kawałki. Wszystkie składniki podgrzej i doprowadź do gotowania,  a następnie gotuj je przez około 4 minuty. Gotową pralinę wylej na ciasto, a najlepiej w zagłębienia po pestkach w morelach i piecz do czasu zarumienienia się orzeszków.



Może spodobają Ci się inne wpisy?

2 komentarze

  1. wygląda cudownie!! Musi być pyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, ależ bosko się prezentuje :) Ślinka leci na sam widok!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń