Ciasto francuskie z twarogiem, suszonymi jabłkami i brzoskwianiami | AMKEZ

Arkusz ciasta francuskiego zdecydowanie warto mieć w zamrażarce, które tylko czeka na swój czas gotowe by zamienić się w pyszne ciasto na słodko lub na słono (na przykład tarta ze szpinakiem i serem feta). Ja staram się mieć je w pobliżu, bo chwila słabości na coś słodkiego przychodzi niespodziewanie, nawet, a może przede wszystkim wtedy kiedy brak chęci na długie stanie przy „garach”.
Tak było i w tym przypadku, szybkie sprawdzenie co jest w lodówce, zamrażarce i wśród owoców. Padło na twaróg, brzoskwinię i niezastąpione suszone jabłka zawinięte w ciasto francuskie. Ale chwila o suszonych jabłkach, które wypróbowane przeze mnie już kilkakrotnie, chcę polecić i Wam. Do testów i polecenia Wam dostałam pękatą paczkę pełną suszonych jabłek w różnych postaciach od firmy Amkez. To jabłka, które są suszone naturalnie, a warto wiedzieć, że większość suszonych jabłek ma dodatek siarki co z pewnością nie wpływa pozytywnie na nasz organizm. Koniecznie zajrzyjcie na stronę i dowiedzcie się jakie pyszności ma w swojej ofercie Amkez (są to na przykład pomidory suszone czy buraki!). W tym przepisie stawiam na jabłka, które pod wpływem soków brzoskwini stają się zupełnie miękkie i smakują jak świeże.




Składniki:

·         Arkusz ciasta francuskiego,
·         3 brzoskwinie lub nektarynki,
·         120 g suszonych jabłek bez skórki – u mnie od Amkez
·         100 g twarogu półtłustego,
·         Łyżka śmietany,
·         Łyżeczka cynamonu,
·         2 łyżki miodu (lub innej substancji, która słodzi).


Najpierw zajmij się masą twarogową. Za pomocą widelca rozdrobnij ser i dodaj do niego miód, śmietanę oraz cynamon i dokładnie wymieszaj. Na rozmrożonym (lub świeżym) cieście francuskim rozsmaruj masę z sera i najpierw ułóż na nim plasterki jabłka, a następnie plastry brzoskwini. Całość dokładnie zwiń tak, by koniec ciasta znajdował się na spodzie. Piecz w 170 stopniach około 30 minut – do czasu aż ciasto ładnie zacznie listkować i będzie brązowe.

PS: do twarogu warto dodać łyżeczkę domowej skórki pomarańczowej, będzie smakować słodko i świeżo! 



Może spodobają Ci się inne wpisy?

0 komentarze