Ciasto francuskie z twarogiem, suszonymi jabłkami i brzoskwianiami | AMKEZ
- 18:13:00
- By Sezony
- 0 Comments
Arkusz
ciasta francuskiego zdecydowanie warto mieć w zamrażarce, które tylko czeka na
swój czas gotowe by zamienić się w pyszne ciasto na słodko lub na słono (na
przykład tarta ze szpinakiem i serem feta). Ja staram się mieć je w
pobliżu, bo chwila słabości na coś słodkiego przychodzi niespodziewanie, nawet,
a może przede wszystkim wtedy kiedy brak chęci na długie stanie przy „garach”.
Tak
było i w tym przypadku, szybkie sprawdzenie co jest w lodówce, zamrażarce i
wśród owoców. Padło na twaróg, brzoskwinię i niezastąpione suszone jabłka
zawinięte w ciasto francuskie. Ale chwila o suszonych jabłkach, które
wypróbowane przeze mnie już kilkakrotnie, chcę polecić i Wam. Do testów i
polecenia Wam dostałam pękatą paczkę pełną suszonych jabłek w różnych postaciach
od firmy Amkez. To jabłka, które są suszone naturalnie, a warto
wiedzieć, że większość suszonych jabłek ma dodatek siarki co z pewnością nie
wpływa pozytywnie na nasz organizm. Koniecznie zajrzyjcie na stronę i
dowiedzcie się jakie pyszności ma w swojej ofercie Amkez (są to na przykład
pomidory suszone czy buraki!). W tym przepisie stawiam na jabłka, które pod
wpływem soków brzoskwini stają się zupełnie miękkie i smakują jak świeże.
Składniki:
·
Arkusz
ciasta francuskiego,
·
3
brzoskwinie lub nektarynki,
·
120
g suszonych jabłek bez skórki – u mnie od Amkez
·
100
g twarogu półtłustego,
·
Łyżka
śmietany,
·
Łyżeczka
cynamonu,
·
2
łyżki miodu (lub innej substancji, która słodzi).
Najpierw zajmij się masą twarogową. Za
pomocą widelca rozdrobnij ser i dodaj do niego miód, śmietanę oraz cynamon i
dokładnie wymieszaj. Na rozmrożonym (lub świeżym) cieście francuskim rozsmaruj
masę z sera i najpierw ułóż na nim plasterki jabłka, a następnie plastry
brzoskwini. Całość dokładnie zwiń tak, by koniec ciasta znajdował się na
spodzie. Piecz w 170 stopniach około 30 minut – do czasu aż ciasto ładnie
zacznie listkować i będzie brązowe.
PS: do twarogu warto dodać łyżeczkę domowej skórki pomarańczowej, będzie smakować słodko i świeżo!
0 komentarze