Indyjskie pieczone pierogi drożdżowe

Nic nie rozgrzewa tak jak aromatyczna kuchnia indyjska, a z kolei nic tak nie syci jak litewskie pieczone pierogi drożdżowe. Dlaczego więc nie połączyć by tego w całość? Ja już sprawdziłam to połączenie, czas na Was!
Ostatnio w indyjskiej knajpie jako czekadełko podano nam somsa – smażone pierożki nadziewane pikantnym nadzieniem z… ziemniaków i zielonego groszku z ogromną ilość przypraw. Bardzo nam posmakowały, w domu szukając na nie przepisu próbowałam znaleźć taki który pomijałby etap smażenia. Takiego nie znalazłam więc zaczęłam kombinować po swojemu.
Te pierożki to ciasto drożdżowe z niewielką ilością przypraw, podobne do tych które sprzedają na Litwie (kibiny, którymi zachwycaliśmy się w podróży do Wilna o tu http://kolanomuchy.blogspot.com/2015/05/wilno-iii-od-kuchni.html) i zarazem podobne do tych jedzonych przez nas w indyjskiej knajpie. Czuć w nich charakterystyczny smak curry i słodycz ziemniaków. Zrezygnowałam jednak z zielonego groszku, gdyż to byłoby już zdecydowanie za dużo słodkości. Do tego są lżejsze bo pieczone, no i wegetariańskie.

Indyjskie pieczone pierogi drożdżowe kolanomuchy

Składniki:

Ciasto:
  •      20 g świeżych drożdży,
  •      ¾ szklanki ciepłej wody,
  •         2 łyżki oleju,
  •     Szczypta soli,
  •     Szczypta cukru,
  •     Płaska łyżeczka mieszanki curry,
  •     Mąka pszenna.

Drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem, czekamy aż zaczną pracować. Wtedy dolewamy pół z ¾ szklanki ciepłej wody i mieszamy dokładnie, ponownie odstawiamy do pojawienia się piany. Następnie dodajemy pozostałą resztę wody, olej, przyprawy i dodajemy tyle mąki by wyrobić jednolite, elastyczne ciasto. Gdy to zrobimy (wyrabianie powinno trwać około 10 minut) odstawiamy je przykryte czystą ściereczką na około godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie można przygotować farsz.

Farsz:
  •         5 średnich ziemniaków,
  •          Pół cebuli,
  •          Po pól łyżeczki: mieszanki curry, gałki muszkatołowej, kolendry, słodkiej papryki, soli,
  •         Po szczypcie: ostrej papryki, cynamonu.

Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ugotowane odcedzamy i ubijamy dokładnie. Następnie na oleju podsmażamy cebulę i gdy będzie szklista dodajemy przyprawy, mieszamy, oraz ubite ziemniaki. Mieszamy bardzo dokładnie i smażymy jeszcze kilka minut. Odstawiamy do przestygnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie a farsz będzie już wystudzony można brać się za lepienie pierogów. Rozwałkowujemy ciasto (niezbyt cienko) i wykrawamy duże koła, nakładamy farsz, zlepiamy i odstawiamy na blachę do ponownego wyrośnięcia, a właściwie napuszenia się. Pamiętajcie o odpowiednich odstępach między pierogami. Wierzch można posypać, jak ja, czarnuszką. Pieczemy je w 175 stopniach około 20 minut. Z podanych proporcji wychodzi około 15 pierogów, zależy to od ich wielkości oczywiście ;)


Indyjskie pieczone pierogi drożdżowe kolanomuchy

Może spodobają Ci się inne wpisy?

2 komentarze