Ziołowe naleśniki z pastą z makreli wędzonej i ricotty | fingerfood
- 16:38:00
- By Sezony
- 1 Comments
Czas imprez karnawałowych chyba pora najwyższa już zacząć. A co z tym idzie dobrze w parze? Fingerfood! małe przekąski idealne na domowe (i nie tylko) imprezy kiedy dużo się rozmawia, tańczy i czyni inne wygibasy. Chyba najsłynniejszym fingerfoodem znanym od lat są koreczki. Ja jednak wymyśliłam sobie na imprezę sylwestrową ziołowe naleśniki z pastą z makreli, pokrojone w wygodne porcje w sam raz na raz :)
Najpierw nalezy przygotować naleśniki, u mnie to około 6-7 naleśników z podanej porcji:
- 250 g mąki
- 2 jajka
- 250 ml wody gazowanej
- 250 ml mleka
- spora szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- przyprawy: łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, oregano, bazylia, tymianek
Wbijamy jajka, wodę oraz mleko i łączymy trzepaczką. Stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy sól, olej oraz przyprawy i mieszamy dokładnie. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy naleśniki stygną my zabieramy się do pasty z wędzonej makreli i ricotty.
- wędzona makrela (trochę ponad 200 g)
- 250 g ricotty
- pół czerwonej cebuli
- sól, pieprz
Mięso makreli oddzielamy od ości. (ma ktoś szybki sposób na dokładne oddzielenie ości? Mimo największych starań i chęci zawsze jakieś mi zostaną i niestey trafiają do pasty :( ) Makrelę łączymy z serkiem, drobno posiekaną cebulą, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
Na zimne naleśniki nakładamy pastę, rozsmarowujemy, zwijamy i kroimy.
Wypróbujcie to u siebie i dajcie znać jak smakowało! :)
1 komentarze
Bardzo apetyczna przekąska:-)
OdpowiedzUsuń