Ziołowe naleśniki z pastą z makreli wędzonej i ricotty | fingerfood

Czas imprez karnawałowych chyba pora najwyższa już zacząć. A co z tym idzie dobrze w parze? Fingerfood! małe przekąski idealne na domowe (i nie tylko) imprezy kiedy dużo się rozmawia, tańczy i czyni inne wygibasy. Chyba najsłynniejszym fingerfoodem znanym od lat są koreczki. Ja jednak wymyśliłam sobie na imprezę sylwestrową ziołowe naleśniki z pastą z makreli, pokrojone w wygodne porcje w sam raz na raz :) 


Najpierw nalezy przygotować naleśniki, u mnie to około 6-7 naleśników z podanej porcji:

  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • 250 ml wody gazowanej
  • 250 ml mleka
  • spora szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawy: łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, oregano, bazylia, tymianek
Wbijamy jajka, wodę oraz mleko i łączymy trzepaczką. Stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy sól, olej oraz przyprawy i mieszamy dokładnie. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Odstawiamy do ostygnięcia. 
Gdy naleśniki stygną my zabieramy się do pasty z wędzonej makreli i ricotty.

  • wędzona makrela (trochę ponad 200 g)
  • 250 g ricotty
  • pół czerwonej cebuli 
  • sól, pieprz
Mięso makreli oddzielamy od ości. (ma ktoś szybki sposób na dokładne oddzielenie ości? Mimo największych starań i chęci zawsze jakieś mi zostaną i niestey trafiają do pasty :( ) Makrelę łączymy z serkiem, drobno posiekaną cebulą, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. 
Na zimne naleśniki nakładamy pastę, rozsmarowujemy, zwijamy i kroimy. 

Wypróbujcie to u siebie i dajcie znać jak smakowało! :)

Może spodobają Ci się inne wpisy?

1 komentarze