Babka pomarańczowa - prosta, szybka i pyszna

 Coraz częściej szukam przepisów, które nie wymagają kombinowania, a przynajmniej nie nadmiernego.

Dlatego to ciasto będzie idealne na wypiek dla niespodziewanych gości, do kawy, na drugie śniadanie.

Oryginalny przepis, który znalazłam na jednym z blogów nie podawał żadnego tłuszczu - ja jednak polecam dodać do ciasta kilka łyżek oleju, a już napewno delikatnie posmarujcie nim formę. Jednak moje doświadczenie pokazuje, że dodatek oleju możecie pominąć całkowicie. Chyba, że nie jesteście pewni swojej formy. 


Przed Wami babka pomarańczowa - wilgotna, aromatyczna i przyciągająca zapachem. Zrobicie ją w 15 minut!





Składniki:


• 120 g soku ze świeżych pomarańczy (u mnie były to 2 pomarańcze),

• otarta skórka pomarańczy (wcześniej wyparzonej!),

• 240 g mąki pszennej,

• 200 g cukru,

• płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

• 4 jajka

• 3-4 łyżki oleju


Najpierw ubij białka jajek ze szczyptą soli. Następnie utrzyj żółtka z cukrem tak by powstała jasna i puszysta masa - cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Następnie dodaj sok z pomarańczy oraz jej skórkę - dokładnie zmiksuj. Czas na olej - dodaj go stopniowo by dobrze połączył się z resztą ciasta. Na sam koniec dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - najlepiej robić do łyżka po łyżce.

Na sam koniec do masy dodaj ubite wcześniej białka i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj całość ciasta.

Przełóż je do formy pokrytej cienką warstwą tłuszczu - możesz upiec je w formie babki, babeczek lub ciasta prostokątnego.

Piecz w 200 stopniach przez około 40 minut. Sprawdź czy wbity do ciasta patyczek będzie czysty.


Wierzch najlepiej posypać po prostu cukrem pudrem lub spróbować zrobić pomarańczowy karmel 

Może spodobają Ci się inne wpisy?

0 komentarze