Najprostsze ciasto drożdżowe - mieszane łyżką

 Najprostsze ciasto drożdżowe, mieszane łyżką (lub robotem jeśli posiadacie). Nie brudzicie rąk, a jedynie jedną miskę. Efekt? Miękkie ciasto, pełne drożdżowych dziur, które długo zachowuje świeżość. I nie ma mowy, że na drugi dzień będzie suche.

Uwielbiam je z kwaśnym rabarbarem, z truskawkami, wiśniami czy po prostu samo z kruszonką 

Kluczowa jest tu ilość płynu, najmniej kluczowa jest ilość mąki.




• szklanka mleka,

• 3 łyżki masła,

• 20 g świeżych drożdży,

• pół szklanki cukru,

• 1 jajko

• mąka (około 3 szklanek)

• owoce


Mleko podgrzej (nie gotuj!) i wlej do miski połowę. Do mleka dodaj masło i cukier - mieszaj do rozpuszczenia. W miski z ciepłym mlekiem dodaj drożdże i łyżkę cukru - odstaw na chwilę, aby drożdże zaczęły pracować.

Gdy drożdże będą już widocznie napuszone dodaj przestudzone masło z mlekiem i cukrem oraz wbij jajko.

Teraz czas na mieszanie - mieszaj i stopniowo dodawaj mąki. Ciasto ma być gęste, ale wciąż lejące. Coś jak bardzo gęste naleśnikowe. W miarę mieszania zobaczysz, że jest gładkie i delikatnie się ciągnie - to dobry znak! Zazwyczaj wystarczy 10 minut mieszania ręcznego.

Teraz wystarczy wylać ciasto na blaszkę (można zabezpieczyć ją papierem) i wyłożyć ulubione owoce. Ciasto ma sobie rosnąć spokojnie przez jakąś godzinę. Piecz w 200 stopniach do czasu zarumienienia wierzchu. 

Poniżej znajdziecie wykonanie tego ciasta



Może spodobają Ci się inne wpisy?

0 komentarze