To jest zdecydowanie najszybsze ciasto o smaku piernika jakie możesz sobie wyobrazić. Wszystko ze sobą mieszasz i gotowe - cieszysz się aromatem świąt. Lubię robić je jako ciasto awaryjne lub takie, które z łatwością mogę spakować jako drugie śniadanie. Bardzo to wygodne i smaczne.
Składniki:
/keksówka/
* 2 szklanki mąki (z górką),
* ¾ szklanki cukru,
* płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
* pół płaskiej łyżeczki sody,
* szklanka wody (może być też mleko, mleko roślinne),
* 3 łyżki powideł śliwkowych,
* ½ szklanki oleju.
* przyprawa do piernika
Najpierw połącz wszystkie suche składniki - mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę do piernika.
Możesz wykorzystać gotową mieszankę (zwróć uwagę czy w składzie są TYLKO przyprawy. Często można trafić na mieszanki z dodanym cukrem lub mąką - takich nie warto kupować) lub przygotować ją samodzielnie mieszając cynamon, mielone goździki, anyż, kolendrę, gałkę muszkatołową, imbir, i odrobinę pieprzu czarnego
Wszystkie suche składniki dobrze ze sobą wymieszaj i zacznij dodawać składniki mokre. W wodzie (lub mleku) rozpuść powidła - dodaj do mąki. Następnie dodaj olej.
Całość bardzo dokładnie połącz ze sobą i przełóż do keksówki.
Piecz w 180 stopniach przez 40 minut - do suchego patyczka.
Piernika możesz polać rozpuszczoną czekoladą i udekorować tak jak lubisz
Do środka ciasta możesz dodać bakalie - rodzynki, orzechy, daktyle i skórkę pomarańczową. Ja na następny raz z pewnością wzbogacę go właśnie takimi dodatkami
0 komentarze