Ekspresowy piernik bez mleka i bez jajek

 To jest zdecydowanie najszybsze ciasto o smaku piernika jakie możesz sobie wyobrazić. Wszystko ze sobą mieszasz i gotowe - cieszysz się aromatem świąt. Lubię robić je jako ciasto awaryjne lub takie, które z łatwością mogę spakować jako drugie śniadanie. Bardzo to wygodne i smaczne. 



Składniki:

/keksówka/


* 2 szklanki mąki (z górką),

* ¾ szklanki cukru, 

* płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

* pół płaskiej łyżeczki sody,

* szklanka wody (może być też mleko, mleko roślinne),

* 3 łyżki powideł śliwkowych,

* ½ szklanki oleju.

* przyprawa do piernika


Najpierw połącz wszystkie suche składniki - mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę do piernika. 


Możesz wykorzystać gotową mieszankę (zwróć uwagę czy w składzie są TYLKO przyprawy. Często można trafić na mieszanki z dodanym cukrem lub mąką - takich nie warto kupować) lub przygotować ją samodzielnie mieszając cynamon, mielone goździki, anyż, kolendrę, gałkę muszkatołową, imbir, i odrobinę pieprzu czarnego


Wszystkie suche składniki dobrze ze sobą wymieszaj i zacznij dodawać składniki mokre. W wodzie (lub mleku) rozpuść powidła - dodaj do mąki. Następnie dodaj olej. 

Całość bardzo dokładnie połącz ze sobą i przełóż do keksówki. 

Piecz w 180 stopniach przez 40 minut - do suchego patyczka. 


Piernika możesz polać rozpuszczoną czekoladą i udekorować tak jak lubisz


Do środka ciasta możesz dodać bakalie - rodzynki, orzechy, daktyle i skórkę pomarańczową. Ja na następny raz z pewnością wzbogacę go właśnie takimi dodatkami 


Może spodobają Ci się inne wpisy?

0 komentarze