Biszkopt z masą jogurtową i owocami | Proste i szybkie letnie ciasto

 Lekkie ciasto, idealne na lato bo jest pełne owoców! Robi się je dosłownie w mgnieniu oka, co tylko ułatwia jego wykonanie. 


Ten przepis jest właściwie o masie - to ona gra tu główną rolę, a sprawdzi się zarówno na klasycznym biszkopcie, w tarcie na kruchym cieście, a także na gotowych biszkoptach w wersji "bez pieczenia". 






Składniki:


• 330 ml. śmietanki kremówki (schłodzonej), 

• 500 g jogurtu greckiego (mogą to być także serki waniliowe), 

• 20 g żelatyny,

• 70 g wody

• 300 g truskawek,

• 100 g cukru pudru





Jogurty podgrzej w rondelku - mają być ledwo ciepłe. Do nich dodaj wcześniej namoczoną w wodzie żelatynę i dokładnie wymieszaj w jogurtcie. Odstaw do ostygnięcia.

W tym czasie ubij mocno schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem. Do niej dodaj jogurty i delikatnie wymieszaj. Na koniec wrzuć do masy pokrojone w kostkę truskawki.

Całą masę wylej na biszkopt lub na kruche ciasto jako tartę.


Ja biszkopt zrobiłam klasycznie, czyli:


• 4 jaja - żółtka i białka osobno,

• 100 g cukru, 

• 90 g mąki tortowej,

• 30 g skrobii ziemniaczanej

• szczypta soli


Białka ubij z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj żółtka. Na sam koniec dodaj wymieszane mąki i delikatnie wmieszaj je w masę z jajek. Piecz w 170s do suchego patyczka, czyli jakieś 18-20 minut 

Może spodobają Ci się inne wpisy?

0 komentarze