Biszkopt z masą jogurtową i owocami | Proste i szybkie letnie ciasto
- 15:17:00
- By Sezony
- 0 Comments
Lekkie ciasto, idealne na lato bo jest pełne owoców! Robi się je dosłownie w mgnieniu oka, co tylko ułatwia jego wykonanie.
Ten przepis jest właściwie o masie - to ona gra tu główną rolę, a sprawdzi się zarówno na klasycznym biszkopcie, w tarcie na kruchym cieście, a także na gotowych biszkoptach w wersji "bez pieczenia".
Składniki:
• 330 ml. śmietanki kremówki (schłodzonej),
• 500 g jogurtu greckiego (mogą to być także serki waniliowe),
• 20 g żelatyny,
• 70 g wody
• 300 g truskawek,
• 100 g cukru pudru
Jogurty podgrzej w rondelku - mają być ledwo ciepłe. Do nich dodaj wcześniej namoczoną w wodzie żelatynę i dokładnie wymieszaj w jogurtcie. Odstaw do ostygnięcia.
W tym czasie ubij mocno schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem. Do niej dodaj jogurty i delikatnie wymieszaj. Na koniec wrzuć do masy pokrojone w kostkę truskawki.
Całą masę wylej na biszkopt lub na kruche ciasto jako tartę.
Ja biszkopt zrobiłam klasycznie, czyli:
• 4 jaja - żółtka i białka osobno,
• 100 g cukru,
• 90 g mąki tortowej,
• 30 g skrobii ziemniaczanej
• szczypta soli
Białka ubij z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj żółtka. Na sam koniec dodaj wymieszane mąki i delikatnie wmieszaj je w masę z jajek. Piecz w 170s do suchego patyczka, czyli jakieś 18-20 minut
0 komentarze