Robią się bardzo szybko dlatego idealnie nadają się na słodkie śniadanie. Dzięki dodatkowi cynamonu i puree z dyni są niezwykle jesienne i puszyste. To świetny pomysł na ciepłe śniadanie w jeden ze spokojniejszych poranków.
Placuszki dyniowe |
Składniki:
- pół szklanki puree z dyni,
- szklanka wody gazowanej,
- szklanka mleka,
- mąka - musi być jej tyle by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżeczka cukru,
- łyżka oleju.
Najpierw zmieszaj składniki mokre - puree, woda oraz mleko dodaj do jednej miski i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj cynamon oraz cukier i znów wymieszaj. Powoli zacznij dodawać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Najlepiej dodawać ją stopniowo, ciągle mieszając i obserwować gęstość ciasta. Na samym końcu wmieszaj olej - zapobiegnie on przywieraniu placuszków. Odstaw ciasto na około 15 minut, a w tym czasie rozgrzej patelnię. Jeśli posiadasz patelnie do naleśników to sprawdzi się ona idealnie - nie będzie potrzeby dodawania większej ilości tłuszczu. Na dobrze rozgrzanej, suchej patelni smaż placuszki po kilka minut na każdej ze stron.
Podawaj je ze słodkim dodatkiem - miodem, dżemem lub owocami.
Placuszki dyniowe |
0 komentarze