Buraczana tarta z octem malinowym


Ta urocza tarta to bardzo jesienne danie. Zupełnie nie wiem czemu, buraki mocno kojarzą mi się z jesiennym czasem i początkiem sezonu na warzywa korzenne. Delikatna nuta maliny, z octu malinowego, w połączeniu z miodem daje bardzo przyjemne połączenie tych lubiących się duetów - buraki i maliny oraz ocet i miód. No i feta - buraki i feta to klasyka, prawda?
Buraczana tarta z octem malinowym feta buraki prosta tarta kolanomuchy
Tara buraczana z octem malinowym


Ciasto na tartę:
  • 300 gram mąki pszennej,
  • 100 gram mąki pełnoziarnistej,
  • 175 gram masła,
  • 1,5 łyżeczki soli
  • spora szczypta ziół prowansalskich,
  • woda w razie potrzeby.

Zimne masło wysiekaj z mąkami wcześniej wymieszanymi z solą i ziołami. Szybko zagnieć ciasto. Schowaj je do lodówki na godzinę. Formę o średnicy 30 centymetrów wyłóż ciastem i piecz w 170 stopniach przez około 40 minut.
Wierzch możesz obciążyć surową fasolą wysypaną na zabezpieczone wcześniej papierem do pieczenia ciasto

  • 4 pieczone buraki,
  • 200 gram sera feta,
  • 200 ml śmietany 18 %,
  • łyżka ostrej musztardy,
  • łyżeczka miodu,
  • łyżeczka masła,
  • dwie łyżki octu malinowego - użyłam Lie Gourmet ze sklepu Tajemnice Kuchni
  • mała czerwona cebula,
  • Przyprawy: sól, pieprz czerwony, pieprz czarny, majeranek.

Upieczone i obrane buraki pokrój na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej masło z miodem i octem. Wrzuć pokrojone buraczki i smaż do czasu, aż sos będzie gęsty.
W tym czasie wymieszaj śmietanę oraz musztardę i dopraw. Na wystudzone ciasto kruche wylej sos musztardowy i pokrusz fetę. Na sam wierzch ułóż smażone buraki. Całość posyp majerankiem i przypraw w razie potrzeb. Piecz jeszcze 30 minut, do czasu aż śmietana się zetnie.

PS.: Buraki w czasie pieczenia pięknie zabarwią sos śmietanowy. Część z nich może opaść na dno, część może pozostać - na tym polega urok tej rustykalnej tarty.  

ocet malinowy vinaigre framobise
Ocet malinowy idealny do buraków


Może spodobają Ci się inne wpisy?

2 komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Smażyć ją razem z burakami - kompletnie zapomniałam ująć jej w przepisie. Dzięki za zwrócenie uwagi!

      Usuń