Ta
urocza tarta to bardzo jesienne danie. Zupełnie nie wiem czemu,
buraki mocno kojarzą mi się z jesiennym czasem i początkiem sezonu
na warzywa korzenne. Delikatna nuta maliny, z octu malinowego, w
połączeniu z miodem daje bardzo przyjemne połączenie tych
lubiących się duetów - buraki i maliny oraz ocet i miód. No i
feta - buraki i feta to klasyka, prawda?
Tara buraczana z octem malinowym |
Ciasto
na tartę:
-
300 gram mąki pszennej,
-
100 gram mąki pełnoziarnistej,
-
175 gram masła,
-
1,5 łyżeczki soli
-
spora szczypta ziół prowansalskich,
-
woda w razie potrzeby.
Zimne
masło wysiekaj z mąkami wcześniej wymieszanymi z solą i ziołami.
Szybko zagnieć ciasto. Schowaj je do lodówki na godzinę. Formę o
średnicy 30 centymetrów wyłóż ciastem i piecz w 170 stopniach
przez około 40 minut.
Wierzch
możesz obciążyć surową fasolą wysypaną na zabezpieczone
wcześniej papierem do pieczenia ciasto
-
4 pieczone buraki,
-
200 gram sera feta,
-
200 ml śmietany 18 %,
-
łyżka ostrej musztardy,
-
łyżeczka miodu,
-
łyżeczka masła,
-
dwie łyżki octu malinowego - użyłam Lie Gourmet ze sklepu Tajemnice Kuchni
-
mała czerwona cebula,
-
Przyprawy: sól, pieprz czerwony, pieprz czarny, majeranek.
Upieczone
i obrane buraki pokrój na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej
masło z miodem i octem. Wrzuć pokrojone buraczki i smaż do czasu,
aż sos będzie gęsty.
W
tym czasie wymieszaj śmietanę oraz musztardę i dopraw. Na
wystudzone ciasto kruche wylej sos musztardowy i pokrusz fetę. Na
sam wierzch ułóż smażone buraki. Całość posyp majerankiem i
przypraw w razie potrzeb. Piecz jeszcze 30 minut, do czasu aż
śmietana się zetnie.
PS.:
Buraki w czasie pieczenia pięknie zabarwią sos śmietanowy. Część
z nich może opaść na dno, część może pozostać - na tym polega
urok tej rustykalnej tarty.
Ocet malinowy idealny do buraków |
2 komentarze
A co zrobić z cebulą?
OdpowiedzUsuńSmażyć ją razem z burakami - kompletnie zapomniałam ująć jej w przepisie. Dzięki za zwrócenie uwagi!
Usuń