Śledzie w sosie z czarnego czosnku i suszonych śliwek

Czarny czosnek to z pewnością moje odkrycie tego roku. Do tej pory czytałam o nim jedynie na stronach, głównie amerykańskich. Po spróbowaniu całkowicie rozumiem jego fenomen. Jego smak przypomina bardzo mocno wędzoną śliwkę, ocet balsamiczny, a nawet powiedziałabym, że czekoladę. Jednym słowem to uosobienie smaku umami. Ważne jest to, że czarny czosnek nie jest odmianą białego czosnku. Czarny czosnek powstaje w długim procesie fermentacji. Co ciekawe, wcale nie trzeba sprowadzać go z Azji czy Hiszpanii. Produkowany jest on również u nas, w Polsce przez Farmę Paszków. Czarny czosnek w kuchni ma ogromnie wiele zastosowań od sosów, marynat na deserach (serio!) kończąc. A tak naprawdę to mi najbardziej smakował tak jak został podany podczas targów – rozsmarowany na krakersie lub w postaci ząbka.


Śledzie w sosie z czarnego czosnku i suszonych śliwek Paszków Farma Kolano Muchy


Składniki:
/ na jedną porcję/

·         Spora łyżeczka pasty z czarnego czosnku (stąd),
·         5 łyżek jogurtu greckiego,
·         4-5 płatów śledzi po wiejsku,
·         Spora szczypta cukru pudru,
·         Kilka kropel sosu piri piri,
·         Szczypta chilli,
·         Szczypta imbiru, gałki muszkatołowej i pieprzu ziołowego,
·         6 suszonych śliwek.

Jogurt grecki połącz z łyżeczką pasty z czarnego czosnku. Podobnie jak w przypadku zwykłego białego czosnku cukier niesamowicie podbija jego smak – dodaj jego szczyptę, dość sporą. Aby nieco zaostrzyć smak sosu, który jest nieco mdły, dodaj chilli i sos piri piri, a także imbir i gałkę muszkatołową oraz sporą szczyptę pieprzu ziołowego. Na sam koniec dodaj suszone śliwki pokrojone na mniejsze. Do sosu dodaj śledzie pokrojone na kawałki wielkości kęsa i dokładnie wymieszaj je z sosem. Całość odłóż do lodówki, najlepiej na całą noc.

Podczas przyprawiania warto dodawać wszystkie przyprawy bardzo ostrożnie, tak aby nie przesadzić i aby żaden ze smaków nie zdominował i nie przyćmił smaku głównego bohatera – czarnego czosnku. No i przede wszystkim żeby dla Was danie było smaczne. 

Śledzie w sosie z czarnego czosnku i suszonych śliwek Paszków Farma Kolano Muchy

Może spodobają Ci się inne wpisy?

0 komentarze