Bez
tego ciasta nie obejdą się żadne święta w moim domu. A i bez świąt Babcia
przygotowuje je dosyć często. Nigdy nie wierzyłam jej, że jest aż tak proste do
zrobienia dopóki nie przygotowałam go sama. Babcia na wierzch ciasta daje
czekoladę i posypuje ją kokosem, ja jednak postawiłam na bardziej świąteczne
orzechy. Koniecznie zaproście „jadzie” do siebie na święta, a gwarantuję Wam,
że zostanie w Wami na dłużej.
Składniki:
·
500 g mąki pszennej,
·
200 g zimnego masła
·
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
·
1 szklanka cukru pudru,
·
70 g prawdziwego miodu,
·
2 jajka,
·
Szczypta cynamonu.
W pierwszej kolejności
zimne masło wysiekaj z mąką, cynamonem oraz sodą i cukrem pudrem. Następnie
dodaj miód i jajka. Wyrób jednolite ciasto i odłóż je na minimum pół godziny do
lodówki.
·
1 litr mleka,
·
10 łyżek kaszy manny,
·
200 g masła,
·
1 szklanka cukru pudru
·
1 łyżka cukru z wanilią
·
Garść orzechów do dekoracji
·
Słoik powideł śliwkowych lub
porzeczkowych
Kaszkę wraz z mlekiem
zagotuj i gotuj, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Odłóż ją do
ostygnięcia. Następnie w wysokim naczyniu ubij miękkie masło wraz z cukrem
pudrem i łyżką cukru z wanilią. Kiedy będzie ono już puszyste zacznij dodawać
po łyżce przestygniętą, ugotowaną kaszę. Gotowy krem odłóż do lodówki.
Schłodzone ciasto
podziel na trzy równe części i każdą z nich rozwałkuj do wymiarów blaszki
(czyli około 20 x 30 cm). Gotowe blaty włóż do piekarnika nagrzanego do 170
stopni i piecz do czasu, aż będą one ładnie zarumienione (mniej więcej 15
minut). Blaty należy wystudzić. Przy tym należy być bardzo ostrożnym, gdyż
ciasto jest niezwykle kruche.
Krem warto podzielić
sobie na dwie części.
Pierwszy blat równo
posmaruj jedną z części kremu i delikatnie ułóż na nim kolejny blat. Ten z
kolei posmaruj gęstą marmoladą śliwkową lub porzeczkową i przyłóż następnym
blatem. Jego wierzch posmaruj całym kremem i obsyp go posiekanymi orzechami.
Ciasto dokładnie
przykryj papierem do pieczenia lub folią aluminiową i odłóż na noc w chłodne
miejsce. Na następny dzień blaty znacznie zmiękną co ułatwi krojenie i
jedzenie.
0 komentarze