Ciasto miodowe z masą grysikową i powidłem - Jadzia

Bez tego ciasta nie obejdą się żadne święta w moim domu. A i bez świąt Babcia przygotowuje je dosyć często. Nigdy nie wierzyłam jej, że jest aż tak proste do zrobienia dopóki nie przygotowałam go sama. Babcia na wierzch ciasta daje czekoladę i posypuje ją kokosem, ja jednak postawiłam na bardziej świąteczne orzechy. Koniecznie zaproście „jadzie” do siebie na święta, a gwarantuję Wam, że zostanie w Wami na dłużej.

ciasto na święta jadzia, ciasto miodowe kolano muchy blogger

Składniki:

·         500 g mąki pszennej,
·         200 g zimnego masła
·         1 łyżeczka sody oczyszczonej,
·         1 szklanka cukru pudru,
·         70 g prawdziwego miodu,
·         2 jajka,
·         Szczypta cynamonu.

W pierwszej kolejności zimne masło wysiekaj z mąką, cynamonem oraz sodą i cukrem pudrem. Następnie dodaj miód i jajka. Wyrób jednolite ciasto i odłóż je na minimum pół godziny do lodówki.


·         1 litr mleka,
·         10 łyżek kaszy manny,
·         200 g masła,
·         1 szklanka cukru pudru
·         1 łyżka cukru z wanilią
·         Garść orzechów do dekoracji
·         Słoik powideł śliwkowych lub porzeczkowych

Kaszkę wraz z mlekiem zagotuj i gotuj, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Odłóż ją do ostygnięcia. Następnie w wysokim naczyniu ubij miękkie masło wraz z cukrem pudrem i łyżką cukru z wanilią. Kiedy będzie ono już puszyste zacznij dodawać po łyżce przestygniętą, ugotowaną kaszę. Gotowy krem odłóż do lodówki.

Schłodzone ciasto podziel na trzy równe części i każdą z nich rozwałkuj do wymiarów blaszki (czyli około 20 x 30 cm). Gotowe blaty włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz do czasu, aż będą one ładnie zarumienione (mniej więcej 15 minut). Blaty należy wystudzić. Przy tym należy być bardzo ostrożnym, gdyż ciasto jest niezwykle kruche.
Krem warto podzielić sobie na dwie części.
Pierwszy blat równo posmaruj jedną z części kremu i delikatnie ułóż na nim kolejny blat. Ten z kolei posmaruj gęstą marmoladą śliwkową lub porzeczkową i przyłóż następnym blatem. Jego wierzch posmaruj całym kremem i obsyp go posiekanymi orzechami.
Ciasto dokładnie przykryj papierem do pieczenia lub folią aluminiową i odłóż na noc w chłodne miejsce. Na następny dzień blaty znacznie zmiękną co ułatwi krojenie i jedzenie.


Może spodobają Ci się inne wpisy?

0 komentarze