Tarta dyniowa z praliną słonecznikową - idealne ciasto na jesień

Klasyczne kruche ciasto do którego wkłada się wszystkie smaki jesieni: dynia, cynamon, imbir, pomarańcza. Do tego chrupiący wierzch ze słodkiego słonecznika, a pod nim ten obłędny krem o konsystencji budyniu. Ta tarta jest idealna z kubkiem gorzkiej herbaty i jest do bólu jesienna. Idealna.




Ciasto:
·         200 g masła,
·         Żółtko jaja,
·         2 łyżki śmietany,
·         2,5 szklanki mąki,
·         1/3 szklanki cukru.
Masło pokrój w kostkę i posiekaj z mąką, następnie dodaj cukier i zarabiaj szybkimi ruchami. Dodaj żółtko oraz śmietanę. Wyrabiaj do uzyskania jednolitego ciasta. Wylep nim formę (u mnie forma na tartę o średnicy 25 cm) i włóż ją do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotuj krem z dyni.


Krem z dyni:
·         400 g puree z dyni,
·         1 białko,
·         1 jajko,
·         100 g cukru pudru,
·         25 g rozpuszczonego masła,
·         2 cm startego imbiru,
·         Łyżeczka cynamonu,
·         Otarta skórka z pomarańczy,
·         Szczypta gałki muszkatołowej,
·         5 goździków.
Dynię pokrój w kostkę i ugotuj z goździkami. Kiedy dynia ostygnie zmiksuj ją na puree, po uprzednim wyciągnięciu goździków.
Ubij białko z jajkiem na puszystą masę. Następnie dodaj cukru pudru i dokładnie wymieszaj. Dodaj masło, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową oraz otartą skórkę z pomarańczy. Wszystko dokładnie zamieszaj kilkoma ruchami. Na sam koniec dodaj puree z dyni i wymieszaj ponownie. Masa powinna być gęsta. Już teraz cudownie pachnie cynamonem.
Kiedy masa jest już gotowa, to najwyższa pora, aby wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Ciasto obciąż na przykład grochem wysypanym na wierzch, na papierze do pieczenia. To spowoduje, że ciasto się nie podniesie i możliwe będzie wypełnienie go kremem. Piecz około 30 minut, po tym czasie zdejmij obciążenie i piecz jeszcze chwilę do zarumienienia.  Następnie do upieczonego ciasta wlej krem z dyni i piecz, aż do całkowitego ścięcia się masy (będzie przypominała budyń) – czyli około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp wierzch praliną słonecznikową.


Pralina słonecznikowa:
·         100 g słonecznika,
·         25 g masła,
·         5 łyżek cukru,
·         2 łyżki mleka

Wszystkie składniki połącz i podgrzewaj, aż do zagotowania uważając by nic się nie przypaliło. Gotową masę wylej na blaszkę do pieczenia zabezpieczoną papierem do pieczenia. Rozprowadź wszystko równomiernie i piecz do zarumienienia (ja robię to w tym samym czasie kiedy piekę ciasto). Po wyciągnięciu odstaw do ostygnięcia.

Może spodobają Ci się inne wpisy?

0 komentarze