Tarta dyniowa z praliną słonecznikową - idealne ciasto na jesień
- 17:02:00
- By Sezony
- 0 Comments
Klasyczne
kruche ciasto do którego wkłada się wszystkie smaki jesieni: dynia, cynamon,
imbir, pomarańcza. Do tego chrupiący wierzch ze słodkiego słonecznika, a pod
nim ten obłędny krem o konsystencji budyniu. Ta tarta jest idealna z kubkiem
gorzkiej herbaty i jest do bólu jesienna. Idealna.
Ciasto:
·
200 g masła,
·
Żółtko jaja,
·
2 łyżki śmietany,
·
2,5 szklanki mąki,
·
1/3 szklanki cukru.
Masło pokrój w kostkę i
posiekaj z mąką, następnie dodaj cukier i zarabiaj szybkimi ruchami. Dodaj
żółtko oraz śmietanę. Wyrabiaj do uzyskania jednolitego ciasta. Wylep nim formę
(u mnie forma na tartę o średnicy 25 cm) i włóż ją do lodówki na godzinę. W tym
czasie przygotuj krem z dyni.
Krem z dyni:
·
400 g puree z dyni,
·
1 białko,
·
1 jajko,
·
100 g cukru pudru,
·
25 g rozpuszczonego masła,
·
2 cm startego imbiru,
·
Łyżeczka cynamonu,
·
Otarta skórka z pomarańczy,
·
Szczypta gałki muszkatołowej,
·
5 goździków.
Dynię pokrój w kostkę i
ugotuj z goździkami. Kiedy dynia ostygnie zmiksuj ją na puree, po uprzednim
wyciągnięciu goździków.
Ubij białko z jajkiem
na puszystą masę. Następnie dodaj cukru pudru i dokładnie wymieszaj. Dodaj
masło, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową oraz otartą skórkę z pomarańczy.
Wszystko dokładnie zamieszaj kilkoma ruchami. Na sam koniec dodaj puree z dyni
i wymieszaj ponownie. Masa powinna być gęsta. Już teraz cudownie pachnie
cynamonem.
Kiedy masa jest już
gotowa, to najwyższa pora, aby wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 170
stopni. Ciasto obciąż na przykład grochem wysypanym na wierzch, na papierze do
pieczenia. To spowoduje, że ciasto się nie podniesie i możliwe będzie
wypełnienie go kremem. Piecz około 30 minut, po tym czasie zdejmij obciążenie i
piecz jeszcze chwilę do zarumienienia.
Następnie do upieczonego ciasta wlej krem z dyni i piecz, aż do
całkowitego ścięcia się masy (będzie przypominała budyń) – czyli około 20
minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp wierzch praliną słonecznikową.
Pralina słonecznikowa:
·
100 g słonecznika,
·
25 g masła,
·
5 łyżek cukru,
·
2 łyżki mleka
Wszystkie
składniki połącz i podgrzewaj, aż do zagotowania uważając by nic się nie
przypaliło. Gotową masę wylej na blaszkę do pieczenia zabezpieczoną papierem do
pieczenia. Rozprowadź wszystko równomiernie i piecz do zarumienienia (ja robię
to w tym samym czasie kiedy piekę ciasto). Po wyciągnięciu odstaw do
ostygnięcia.
0 komentarze