- Znoowu mąka
gryczana? To już robi się nudne…
Ja
wiem, ja wiem, że co drugi przepis na blogu w ostatnim czasie zawiera mąkę
gryczaną, ale bardzo mi przykro – to już ten stopień uzależnienia, że bez gryki
się nie obejdzie.
A mąka
gryczana w wypiekach to chyba wciąż niezbyt chwytliwy temat, bo gryka to
głównie kasza gryczana na obiad. Ale uwierzcie mi, że można i że smakuje naprawdę
dobrze nawet (na może przede wszystkim?) na słodko. Te babeczki są niesamowicie
wilgotne, słodkie i mają wspaniały posmak orzechów włoskich z tą
charakterystyczną goryczką, właśnie dzięki mące gryczanej. Słodycz idealnie
przełamują nieco kwaśne jabłka suszone na samym czubku babeczki.
Bardzo
jesienny wypiek.
Składniki:
/10 sztuk babeczek/
·
3
dojrzałe banany – im bardziej tym lepiej,
·
250
g mąki gryczanej,
·
120
ml rozpuszczonego masła,
·
Pół
łyżeczki sody,
·
Łyżeczka
proszku do pieczenia,
·
2
jajka,
·
10
plasterków suszonych jabłek AMKEZ
Banany dokładnie rozgnieć na puree. W drugiej
misce umieśc masło oraz jajka i dokładnie ubij. Następnie wsypu całą resztę
sypkich składników wraz z puree i dokładnie mieszaj łyżką. Do foremek nałóż
równe porcje ciasta i dekoruj jabłkami suszonymi. Piecz w 170 stopniach do
czasu zarumienienia się babeczek uważając równocześnie, aby jabłka się nie
przypaliły.
0 komentarze