Bananowe babeczki gryczane z suszonymi jabłkami | AMKEZ

- Znoowu mąka gryczana? To już robi się nudne…

Ja wiem, ja wiem, że co drugi przepis na blogu w ostatnim czasie zawiera mąkę gryczaną, ale bardzo mi przykro – to już ten stopień uzależnienia, że bez gryki się nie obejdzie.
A mąka gryczana w wypiekach to chyba wciąż niezbyt chwytliwy temat, bo gryka to głównie kasza gryczana na obiad. Ale uwierzcie mi, że można i że smakuje naprawdę dobrze nawet (na może przede wszystkim?) na słodko. Te babeczki są niesamowicie wilgotne, słodkie i mają wspaniały posmak orzechów włoskich z tą charakterystyczną goryczką, właśnie dzięki mące gryczanej. Słodycz idealnie przełamują nieco kwaśne jabłka suszone na samym czubku babeczki.
Bardzo jesienny wypiek.



Składniki:
/10 sztuk babeczek/

·         3 dojrzałe banany – im bardziej tym lepiej,
·         250 g mąki gryczanej,
·         120 ml rozpuszczonego masła,
·         Pół łyżeczki sody,
·         Łyżeczka proszku do pieczenia,
·         2 jajka,
·         10 plasterków suszonych jabłek AMKEZ



Banany dokładnie rozgnieć na puree. W drugiej misce umieśc masło oraz jajka i dokładnie ubij. Następnie wsypu całą resztę sypkich składników wraz z puree i dokładnie mieszaj łyżką. Do foremek nałóż równe porcje ciasta i dekoruj jabłkami suszonymi. Piecz w 170 stopniach do czasu zarumienienia się babeczek uważając równocześnie, aby jabłka się nie przypaliły.

Może spodobają Ci się inne wpisy?

0 komentarze