Przygotowując
pierwszy raz to danie po prostu zmieszałam to co miałam akurat pod ręką.
Później okazało się, że to dhal (spotkałam się też z nazewnictwem daal). To
niezwykle aromatyczna i sycąca potrawa inspirowana kuchnią Indii. W zależności
od tego jakie przyprawy lubicie takich dodajecie najwięcej. Uwielbiam kiedy to
danie jest mocno przyprawione, ostre i wyraziste – bardzo fajnie równoważy to
kleks śmietany, który jest końcowym akcentem. To typowy comfort food, idealny
na zimną i deszczową jesień.
Składniki:
2 porcje
·
200 g czerwonej soczewicy,
·
Pół cebuli pokrojonej w drobną kostkę,
·
Puszka pomidorów krojonych,
·
Garść rodzynek,
·
Ząbek czosnku,
·
3 ugotowane ziemniaki,
· Przyprawy: garam masala, cynamon,
papryka słodka, sos piri-piri (lub chilli), gałka muszkatołowa, sól, cukier
·
Olej
W rondelku o grubym
dnie rozgrzej 3 łyżki oleju i wrzuć cebulę. Zmniejsz ogień i smaż dopóki nie
nabierze ładnego koloru, następnie dodaj starty ząbek czosnku. Po kilku
minutach smażenia dodaj wszystkie przyprawy oprócz cukru i ostrego sosu.
Następnie dodaj soczewicę i dokładnie wymieszaj w przyprawach. Smaż całość
około 3 minut. Wszystko zalej wodą, dodaj rodzynki i gotuj na małym ogniu pod
przykryciem. Kiedy soczewica będzie już ugotowana dodaj pomidory i dodaj ostry
sos oraz cukier do smaku. Danie gotuj do czasu, aż pomidory nie rozpadną się.
Dhal podaj z ziemniakami pokrojonymi w kosteczkę i kleksem śmietany.
4 komentarze
Może być smaczne :)
OdpowiedzUsuńTakie jest :)
OdpowiedzUsuńMUSI być smaczne, soczewica to mój ulubiony strączkowiec.
OdpowiedzUsuńNa ostro nigdy jej nie jadłem, najwyższy czas spróbować.
Ja znów uwielbiam połączenie ostrego i słodkiego - dlatego dodatek rodzynek fajne równoważy wszystko. Zachęcam do wypróbowania :)
Usuń