Szybka szarlotka z połówek jabłek z lukrem śmietanowym

Świetnie wyglądająca szarlotka, która wymaga od nas całkowicie minimum nakładu pracy i jest niezwykle podzielna. Wystarczy obrać jabłka i przekroić je na połowy, a później przykryć ciastem, które robi się równie łatwo. Dużym zaskoczeniem był dla mnie lukier na bazie śmietany – jest gęsty i o wiele smaczniejszy, pełniejszy w smaku od tego, który robiłam zazwyczaj z wrzątku. Jeśli macie tylko chwilę na zrobienie ciasta koniecznie wybierzcie właśnie to.


Składniki:
·         3 szklanki mąki,
·         Jajko,
·         250 g masła,
·         170 ml śmietany 18 %,
·         2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
·         3 łyżki cukru pudru,
·         Otarta skórka z połowy pomarańczy,
·         6 średnich jabłek – im mniejsze, tym mniejsze kawałki ciasta wyjdą.

Najlepiej zacząć od przygotowania ciasta. W tym celu pokrój na małe kawałki zimne masło, dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia i cukier puder. Palcami zacznij rozdrabniać masło powoli wciskając w nie mąkę, tak aby powstało coś na kształt kruszonki. Następnie dodaj jajko oraz śmietanę i szybkimi ruchami zagnieć jednolite ciasto. Na pół godziny włóż je do lodówki, a w tym czasie przygotuj jabłka obierając je, przekrawając na pół i usuń gniazda nasienne. Jabłka natrzyj cynamonem, odrobiną gałki muszkatołowej oraz otartą skórką z pomarańczy.
Teraz ciasto: przekrój je na pół. Jedną część odłóż do lodówki, a drugą wyłóż na prostokątną blaszkę rozprowadzając ciasto równomiernie. Następnie wyłóż na nią połówki jabłek tak aby tworzyły ładne górki. Drugą część ciasta rozwałkuj tak, by otuliła jabłka. Ciasto wykończ dociskając ranty (górną część ciasta połącz z dolną). Piekarnik rozgrzej do 170 stopni i piecz koło 40 minut, do czasu aż ciasto ładnie się zarumieni.

Gdy już całkowicie wystygnie można polać je lukrem: do połowy szklanki śmietany wsyp 3-4 łyżki cukru pudru i dokładnie wymieszaj. 

Może spodobają Ci się inne wpisy?

0 komentarze