Z kaszą jaglaną przez
wiele lat nie było mi po drodze. Już wiem, że wersja na słono to nie dla mnie,
chyba że macie jakieś propozycje! Jednak kasza jaglana na słodko to już coś
całkiem innego. Te słodkie, kokosowe i zdrowe kuleczki skradły moje serce! Już
teraz wiem że zrobię je jeszcze nie raz. W ogóle to pierwszy raz udało mi się
zrobić takie cudeńka bez problemu, to znaczy że masa się nie rozsypywała i była
idealnie zlepiona. Ilość słodzidła musicie wyregulować pod Wasze gusta, tak
samo jak to czy do środka włożyć migdał czy nie.
Jeśli po tych
karnawałowych szaleństwach czujecie potrzebę odmiany menu, koniecznie je
wypróbujcie, a nie poczujecie bolesnej rezygnacji ze słodkości.
Składniki:
/na
około 20 kuleczek/
·
100
g kaszy jaglanej,
·
1
szklanka wiórków kokosowych,
·
1
szklanka mleka,
·
1
łyżka miodu,
·
Opcjonalnie:
obrane ze skórki migdały,
·
Garść
wiórków kokosowych do obtoczenia.
Przede wszystkim kaszę jaglaną dokładnie
wypłuczcie pod zimną, bieżącą wodą. Wtedy pozbędziecie się gorzkiego posmaku,
tak charakterystycznego dla kaszy jaglanej. Następnie do gotującego się mleka
dodajcie kaszę i gotujcie ją do wsiąknięcia całości mleka oraz do ugotowania
jej. Po tym czasie dodajcie wiórki kokosowe oraz miód lub inną substancję
słodzącą. Na koniec wszystko zblendujcie tak by powstała jednolita masa. Już
wtedy powinniście czuć unoszący się zapach kokosa, przez który zawsze cieknie
mi ślinka! Z powstałej masy formujcie kuleczki i jeśli chcecie w środek
wetknijcie migdała. By wykończyć kuleczki obtoczcie je we wiórkach i
pozostawcie do schłodzenia w lodówce.
2 komentarze
Take raffaello to ja mogę zajadać :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ciekawy jest ten przepis z kaszą jaglaną, na pewno go wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń