Makaron soba z wieprzowiną i warzywami

Z kuchnią chińską zdecydowanie nie jest mi po drodze, w związku z tym faktem staram się ją wyczuć i tak samo ją odtwarzam – na wyczucie. Co jakiś czas próbuję robić dania inspirowane orientalnymi smakami. I tak powstało to danie. Kiedy tylko zobaczyłam makaron gryczany sobą, musiałam go mieć chociaż nie miałam jeszcze pomysłu z czym go podać. Smak gryki uwielbiam we wszystkim: na słodko w szarlotce, na słono z sosem pieczarkowym no i oczywiście „po chińsku”. Bardzo polubiliśmy to danie – jest lekkie, pikantne, orientalne i smakuje nawet na zimno (testowaliśmy je na naszej rowerowej wyprawie do Wisły). Myślę że jest też zdrowe i w wersji wegetariańskiej mogłoby smakować jeszcze lepiej.
Sprawa jest prosta: marynujecie wieprzowinę, siekacie równo warzywa, gotujecie makaron, przyprawiacie, dusicie i już. 

Wersja z kurczakiem


Składniki:
/ 2 porcje /

·         100 g makaronu SOBA,

·         300 g wieprzowiny pokrojonej w kostkę (kurczak też sprawdza się super),
·         Por (jego biała część),
·         Małe chilli,
·         5 pieczarek,
·         1 papryka czerwona,
·         1 marchewka,
·         Dodatkowo: sól, pieprz, czosnek, miód, ocet ryżowy, sos sojowy, wędzona papryka.


Najpierw przygotujcie marynatę do mięsa: połączcie łyżeczkę miodu, z 3 ząbkami czosnku (przeciśniętego przez praskę), sosem sojowym, octem ryżowym (lub zwykłym) oraz papryką wędzoną, solą i pieprzem do smaku. Dokładnie obtoczcie w niej mięso i odstawcie na 2 godziny.
Warzywa pokrójcie w równe słupki, a pora, pieczarki i chilli w plasterki.

Kiedy mięso będzie już gotowe, wrzućcie je na gorący olej i smażcie przez 2-3 minuty, następnie dodajcie wszystkie warzywa i odrobinę wody. Duście pod przykrywką do czasu aż warzywa będą miękkie ale jednocześnie chrupiące. Na sam koniec dodajcie ugotowany makaron, dokładnie wymieszajcie i podawajcie póki gorące. 

Może spodobają Ci się inne wpisy?

0 komentarze