Panna cotta z sosem karmelowym


Każdemu z Was deser mleczny Panna Cotta kojarzy się z Włochami. Z Włochami a konkretnie z regionami Piemontu skąd się wywodzi. Ale czy na pewno wywodzi się stamtąd? 
Z pewnością tam rozpoczęła się światowa sława tego deseru jednak jak wskazują źródła przepis na gotowaną śmietankę (to dosłownie oznacza panna cotta). Już u słynnej Lucyny Ćwierczakównej a także w Kucharce Litewskiej pojawiły się przepisy przypominające recepturę panna cotty. Zresztą, przeglądając książkę "Nastolatki gotują" natrafiłam na przepis na galaretkę mleczną. Co prawda jest w niej większa ilość mleka, jednak idea podobna. Delikatny mleczny smak, słodki z wyczuwalną wanilią a do tego dodatek konfitur lub świeżych owoców. Koniec końców chodzi przecież o smak a nie o pochodzenie, a ten ma być słodki i aksamitny i w każdym przypadku czy to włoska panna cotta, czy to polska galaretka mleczna musi rozpływać się w ustach!
Kubki smakowe mojej rodziny podbiła słodka wersja z sosem karmelowym. Zrobienie tego deseru to idealna propozycja na tak gorące dni, zrobienie zajmuje nam maksimum 30 minut i nie wymaga uruchamiania praktycznie niczego co jeszcze bardziej podniosłoby temperaturę w kuchni. 
Ja do wykonania użyłam specjalnych plastikowych foremek do tego typu deserów, jeśli jednak nie posiadacie takich najzwyklejsze salaterki, kubeczki czy nawet szklanki spełnią tą rolę. 



Składniki: 

na 8 porcji:

  • 500 ml słodkiej śmietanki 30 %
  • 120 ml mleka
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 3 łyżki cukru 

Wykonanie:

Śmietankę, mleko oraz cukry łączymy i podgrzewamy tak by płyny się zagotowały. Ściągamy garnek z ognia i dodajemy żelatyny, którą musimy dokładnie rozmieszać tak by nie powstały żadne grudki. Odstawiamy do delikatnego ostudzenia. W tym czasie przygotowujemy dodatki: sos truskawkowy/malinowy/wiśniowy/morelowy, dżem, sos karmelowy (przepis znajdziecie tutaj: Domowy karmel ). Takie dodatki najlepiej dać na dno naczynia w którym przygotowywać będziecie deser. Na dodatek delikatnym strumieniem wlejcie mleczną masę. Odstawcie do całkowitego stężenia do lodówki (trwa to około 2 godzin). Aby sprawnie wyciągnąć deser z formy zanurzcie go na około 5 sekund w gorącej wodzie oraz okrójcie brzeg nożem, wtedy bez problemu wyskoczy z miseczki. 

Może spodobają Ci się inne wpisy?

0 komentarze