Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami i mięsem

Kolejny już raz prezentuję Wam moje najnajulubieńsze połączenie. Kasza gryczana i grzyby. Bardzo świąteczne i leśne smaki ale smakują o każdej porze roku ;)
Do farszu wykorzystałam kaszę gryczaną z grzybami firmy SYS i znów się nie zawiodłam: skład idealny, bez żadnych zbędnych dodatków (czy nie jest prościej zapakować w piękne opakowanie kaszę i suszone grzyby niż dodawać miliona chemicznych składników do dań gotowych?), według instrukcji ugotowana na sypko. 
Ale, ale. Do pierogów farsz nie powinien być sypki więc ja dodałam do niego gotowane mięso, które polączyło składniki. Mimo to farsz nadal jest dosyć sypki więc jeśli nie macie cierpliwości, dodajcie po prostu jajko ;)


Ciasto: 

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka przegotowanej, letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki zagniatamy na elastyczne ciasto. Odstawiamy.

Farsz:
  • opakowanie kaszy gryczanej z grzybami firmy SYS lub: około 250 g kaszy gryczanej + garść suszonych grzybów
  • 3 ugotowane podudzia z kurczaka
  • cebula
  • sól, pieprz
Kaszę gotujemy według przepisu lub: na sypko z dodatkiem grzybów. Odstawiamy do ostudzenia.
Obieramy mięso z ugotowanych podudź i siekamy bardzo drobno, a następnie podsmażamy z drobno pokrojoną cebulą, solą i pieprzem. Mięso mieszamy z kaszą i odstawiamy do ostudzenia. 

Lepimy pierogi i gotujemy :) Smacznego! 

 Przy okazji zapraszam Was na Facebooka Kolana muchy: https://www.facebook.com/kolanomuchy?ref=hl



zBLOGowani.pl

Może spodobają Ci się inne wpisy?

1 komentarze

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Kipi kasza" na zBLOGowanych. Najciekawsze przepisy mają szanse na nagrody :)

    OdpowiedzUsuń