Pasta z soczewicy z pieczonymi warzywami korzeniowymi z wędzoną solą

Śniadania to wielka łamigłówka - ma być pożywne, smaczne i dobre do spakowania do pracy. Codzienne kanapki po pewnym czasie stają się kompletnie nie do przełknięcia. Co jakiś czas kombinuję więc z warzywnymi pastami, które spełniają wszystkie moje wymogi śniadania idealne w tygodniu.
Zielona soczewica ma świetny smak - bardzo konkretny i wyrazisty. Dodane do niej warzywa w przyprawach nadają słodkości, a wędzone przyprawy to już kosmos. Uwielbiam je i dodaję dosłownie do wszystkiego. Wędzenie nie jest zarezerwowane dla mięsnych dań - świetnie podkreśla smak warzyw. Ta pasta zastąpi Wam małowartościowe pasztety mięsne i wzbogaci śniadanie każdego.




Składniki:
  • szklanka zielonej soczewicy,
  • 2 marchewki,
  • pół korzenia selera (około 150 gram),
  • pół cebuli,
  • przyprawy: tymianek suszony, papryka słodka, papryka wędzona, sól wędzona, suszony czosnek, pieprz, sos sojowy.



Zieloną soczewicę ugotuj w wodzie ze szczyptą soli do miękkości i wystudź. Umyte warzywa pokrój w równe kawałki - na przykład na plastry. Pokryj je łyżką oleju wymieszanego z odrobiną tymianku i wędzonej soli. Pokryte olejem i przyprawami warzywa ułóż na blaszce. Piecz w 180 stopniach do miękkości.
Zimne warzywa dodaj do soczewicy i zblenduj je na pastę. Nie musi być ona idealnie gładka - chyba że taką lubicie. Dodaj resztę przypraw według swojego smaku. Nie pomijaj jednak żadnej z tych wymienionych, a zwłaszcza wędzonej papryki i sosu sojowego. To właśnie one nadają paście niesamowitego smaku.

PS.: potraktuj pastę trochę jak pasztet - dodaj drobno pokrojonej cebulki, czerwonej papryki i ogórka kiszonego. Nie zaszkodzi też posmarowanie ostrą musztardą.

Może spodobają Ci się inne wpisy?

0 komentarze