Domowe ciasto Twix - karmel, ciastko, czekolada | Lie Gourmet
- 18:38:00
- By Sezony
- 0 Comments
Jedząc ciasto Twix kalorie powinny przestać istnieć, po prostu lepiej ich nie liczyć. Jest bardzo kaloryczne, ale zarazem, jak to często bywa, bardzo smaczne. Ma dosłownie wszystko to co znany batonik - chrupiące ciasteczko, ciągnący karmel oraz czekoladę. A w dodatku to ciasto bez pieczenia! No prawie bez pieczenia, bo ta czynność zajmie tylko chwilę.
Ciasto kruche:
Żeby nieco przełamać słodkość ciasta Twix możesz tak jak ja użyć kremu karmelowego z solą morską, a zamiast czekolady mlecznej użyć gorzkiej.
Ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 220 g masła,
- szczypta soli,
Karmel:
- krem karmelowy z solą morską - Lie Gourmet, do kupienia w sklepie DUKA KLIK!
Czekolada:
- 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej,
- łyżka masła,
- dwie łyżki słodkiej śmietanki
Wszystkie składniki na ciasto kruche wszystko wyrób na gładkie ciasto i włóż do lodówki na około 30 minut. W tym czasie możesz roztopić czekoladę. Najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej. Kąpiel wodna co to znaczy? Odpowiedź poniżej - ta metoda przyda się w wielu sytuacjach:
“W jednym naczyniu umieść wodę, na nim połóż miskę. Ważne by nie stykała się ona z wodą. Zacznij podgrzewać oba naczynia, bardzo powoli - nie musi się gotować, wystarczy ciepło i para wodna. Pokruszoną czekoladę umieść w misce, zacznie się powoli roztapiać”
Do roztopionej czekolady dodaj masło oraz śmietankę i rozmieszaj, tak by powstała jednolita masa czekoladowa.
Ciasto jest baardzo słodkie, dlatego dobrze będzie pasować gorzka czekolada. Jeśli jednak wolisz gładkość czekolady mlecznej - użyj jej śmiało.
Ciasto kruche wyłóż na formę. Ja użyłam długiej keksówki, aby spód ciasta był gruby. Jednak dobrze sprawdzi się też forma do tarty.
Piecz je w 170 stopniach około 40 minut, do czasu aż się zarumieni.
Po wystudzeniu na wierzch nałóż krem karmelowy i włóż ciasto do lodówki by nieco stężał. Na sam koniec wylej masę czekoladową i także schłódź.
0 komentarze