Cytrynowiec


To zdecydowanie moje ulubione ciasto. Zawsze kiedy mama pyta co upiec kiedy przyjadę do domu, odpowiedź jest jedna: cytrynowiec! Ale jak na przekór pojawia się on na stole bardzo rzadko, bo są „lepsze” ciasta, bo cytryny wyszły. To słodkie, ale zarazem orzeźwiające ciasto, a żeby było śmieszniej pieczemy je zazwyczaj zimą. W Internecie jest mnóstwo różnych wersji tego ciasta: z bitą śmietaną na wierzchu, z ananasem w kremie, z galaretką i ananasem w kremie, na herbatnikach zamiast biszkopcie… Co komu do głowy przyjdzie, dlatego kombinujcie jak Wam wygodniej. Ja cytrynowca lubię w najprostszej wersji: biszkopt, krem i delikatna warstwa cukru pudru.
PS: nie bójcie się tak dużej ilości proszku do pieczenia w biszkopcie; rośnie on pięknie, nie opada a proszku nie czuć! Mama zawsze mówi „to taki specjalny biszkopt” ;)


Składniki:

Na „specjalny” biszkopt:
·         1,5 szklanki mąki,
·         5 jajek,
·         ¾ szklanki cukru,
·         Łyżka proszku do pieczenia,
·         4 łyżki wody.

Krem cytrynowy:
·         ¾ szklanki cukru,
·         Duża łyżka masła,
·         2 jajka,
·         2 łyżki mąki ziemniaczanej,
·         Skórka otarta z jednej cytryny,
·         Sok z 1,5 cytryny,
·         2 szklanki wody.

Najpierw zajmijcie się biszkoptem. Białka ubijcie, dodając powoli cukier. Powoli dodajcie żółtka oraz po łyżce wody, cały czas ubijając. Na sam koniec wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać delikatnie ale bardzo, bardzo dokładnie. Do blaszki, najlepiej wysokiej a małej tak by można było swobodnie przeciąć biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia wlejcie ciasto. Pieczcie je około 40 minut w 170 C. Po ostygnięciu przetnijcie go na pół i odstawcie do ostygnięcia.
Teraz czas na krem. Muszę się Wam przyznać że ostatnio zrobiłam go jako samodzielny deser, jest wyśmienity i szybki!
Jajka ubijcie z cukrem i rozprowadźcie wodę, dodajcie mąkę ziemniaczaną, sok z cytryn, skórkę pomarańczową oraz masło. Postawcie wszystko na ogniu, cały czas mieszając gotujcie i czekajcie aż masa zgęstnieje. Jeszcze gorącym posmarujcie wystudzony biszkopt. 



Może spodobają Ci się inne wpisy?

5 komentarze

  1. cytryny zimą są w najlepszej cenie ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tylko kolejny powód by je zrobić jak najszybciej :)

      Usuń
  2. Z chęcią upiekę,bo ja uwielbiam cytrynowe smaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto z pewnością dla fanów cytrusów!

      Usuń