Cynamonowy sernik z pianką

Na sernik zawsze jest dobra pora, ale kiedy znudzi Ci się już typowy sernik zaczynasz kombinować… I to kombinowanie zaczyna się na cynamonowo-karmelowym spodzie, a kończy na cynamonowej bezie. Ogólnie dużo cynamonu, ale kto go nie lubi?
Spód jest super prosty bo z ciasteczek. W jednym ze sklepów dostępne są herbatniki o smaku właśnie karmelu i cynamonu. Jeśli jednak nie macie dostępu do takie smaku wystarczy że do zwykłych maślanych herbatników dodacie odrobinę cynamonu i też będzie OK.
Kwestia rodzynek w masie twarogowej jest bardzo kontrowersyjna. Ja jestem za i dodaje je pełnymi garściami, do tego obowiązkowo skórka pomarańczowa od mojej Babci. Mówię Wam, sernik bez skórki to nie sernik.





Składniki:

Masa serowa:
·         1 kg sera twarogowego,
·         2 szklanki mleka,
·         ½ szklanki roztopionego masła,
·         1 budyń śmietankowego lub waniliowego,
·         4 żółtka,
·         Sok z jednej cytryny,
·         Łyżeczka cynamonu,
·         Opcjonalnie: rodzynki, skórka pomarańczowa.

Pianka:
·         4 białka,
·         2/3 szklanki cukru,
·         Szczypta cynamonu,
·         Szczypta soli.

Spód:
·         200 g herbatników,
·         190 g roztopionego masła.

Na samym początku rozkruszcie herbatniki na drobne kawałki, jak mąka. Ja robię to tak że do woreczka wsypuje herbatniki i rozdrabniam je wałkiem do ciasta. Taki sposób jest najszybszy jeśli nie posiadacie robota kuchennego. Następnie do herbatników wlewam masło i łączę do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wykładam nim formę (25 cm średnicy) mocno dociskając. Spód odłóżcie do lodówki.

W tym czasie przygotujcie masę serową. Żółtka ubijcie z cukrem na białą, puszystą masę. Dodajcie budyń, mleko, masło oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszajcie. Następnie, powoli dodawajcie ser cały czas mieszając. Na koniec dodajcie cynamon i dodatki. Masa nie jest zbyt słodka, przez dodatek cytryny, jeśli więc poziom słodkości nie będzie Wam pasował dodajcie więcej cukru. Całą masę delikatnie wlejcie na schłodzony spód. Włóżcie sernik do rozgrzanego do około 160 C piekarnika i pieczcie przez 50-60 minut. W tym czasie pozostałe białka ubijcie ze szczyptą soli i cynamonem na sztywną pianę i powoli, podczas ubijania, dodawajcie partiami cukier. Tak przygotowaną bezę wyłóżcie na sernik po 40 minutach pieczenia. Po upieczeniu nie wyciągajcie ciasta od razu tylko pozwólcie mu dobrze wystygnąć razem z piekarnikiem. 




Może spodobają Ci się inne wpisy?

1 komentarze