Pancakes

Najbardziej puszyste i miękkie z placuszków. Racuchy, wiadomo, to takie nasze polskie "pakejksy" ale to jednak inna półka i kategoria (w niej mają oczywiście pierwszeństwo te babcine, z dużymi kawałkami jabłek i skórką pomarańczową oraz ogromną ilością cukru pudru!). Te są szybsze w wykonaniu i o wiele lżejsze jeśli chodzi o użycie tłuszczy do ich smażenia. Tym co je wyróżnia jest maślanka, ale widziałam też przepisy z użyciem kefiru, jogurtu czy po prostu mleka. Same w sobie są dość słodkie więc zrezygnowałam w jakichkolwiek dodatków typu syrop. z perspektywy czasu dodałabym do nich skórkę z cytryny lub pomarańczy - dzięki temu będą odświeżająco cytrusowe. Natomiast z doświadczenia wiem że nie warto dodawać do nich cynamonu jeśli nie planujecie ich zjeść jednego dnia- na drugi dzień cynamon staje się gorzki i nieco chemiczny. 
Polecam Wam je na leniwe śniadanie, które możecie przyrządzić bez konieczności ubierania się i wrócić razem z nimi do łóżka ;) 

Składniki (10 sztuk)


  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki,
  • 1/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • szczypta soli,
  • OPCJONALNIE: starta skóra z cytrusów.

Wszystkie składniki łączycie do uzyskania jednolitej masy i smażycie na suchej patelni aż nabiorą ładnego koloru :)


Może spodobają Ci się inne wpisy?

0 komentarze