Brownie butter cake | Ciasto czekoladowo maślane

W prostocie jest siła. Ale jedynie wtedy kiedy ta prostota niesie za sobą wysoką jakość. I o to właśnie chodzi, i to lubię. Do ciasta dodaje się tylko kilka składników więcej niż te podstawowe: gorzka czekolada i prawdziwe masło. Jest bajecznie miękkie, słodkie i maślane, ciężko się od niego oderwać gwarantuje Wam! Idealnie pasuje do mocnej herbaty i dobrej książki, spróbujcie koniecznie.


Składniki:

Brownie: 


  • 140 g ciemnej, gorzkiej czekolady połamanej na małe kawałeczki
  • 50 g masła
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 35 g mąki
Czekoladę i masło stopić. Mieszać delikatnie i dodać brązowy cukier aż do rozpuszczenia się go. Kiedy wystygnie dodać jajko oraz mąkę i dokładnie wymieszać. 

Ciasto maślane:

  • 120 g masła
  • 100 g cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 120 g mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a masło nawet powinno być bardzo miękkie. Dokładnie ubić masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Dokładnie wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do tempratury do 180 stopni. Najpierw należy piec brownie przez 15 minut. Na upieczone ciasto czekoladowe wylać ciasto maślane i piec 25-30 minut. 

Może spodobają Ci się inne wpisy?

1 komentarze

  1. wygląda bosko!
    Zapraszam do mnie:
    http://rategazelle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń