W prostocie jest siła. Ale jedynie wtedy kiedy ta prostota niesie za sobą wysoką jakość. I o to właśnie chodzi, i to lubię. Do ciasta dodaje się tylko kilka składników więcej niż te podstawowe: gorzka czekolada i prawdziwe masło. Jest bajecznie miękkie, słodkie i maślane, ciężko się od niego oderwać gwarantuje Wam! Idealnie pasuje do mocnej herbaty i dobrej książki, spróbujcie koniecznie.
Składniki:
Brownie:
- 140 g ciemnej, gorzkiej czekolady połamanej na małe kawałeczki
- 50 g masła
- 50 g brązowego cukru
- 1 jajko
- 35 g mąki

Czekoladę i masło stopić. Mieszać delikatnie i dodać brązowy cukier aż do rozpuszczenia się go. Kiedy wystygnie dodać jajko oraz mąkę i dokładnie wymieszać.
Ciasto maślane:
- 120 g masła
- 100 g cukru brązowego
- 2 jajka
- 120 g mąki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 ml mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a masło nawet powinno być bardzo miękkie. Dokładnie ubić masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do tempratury do 180 stopni. Najpierw należy piec brownie przez 15 minut. Na upieczone ciasto czekoladowe wylać ciasto maślane i piec 25-30 minut.
1 komentarze
wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie:
http://rategazelle.blogspot.com/